torsdag 1 februari 2018

Månadens författare – Februari 2018 - Roald Dahl

Under 2018 lyfter vi varje månad fram en ny författare. Under februari månad är det Roald Dahl som står i fokus och hans barn och ungdomsböcker. Läs mer om honom i texten nedan.   

Text hämtad från www.alex.se:
Brittisk författare av norsk härkomst, född i Llandaff i Glamorgan, Wales. Föräldrarna var norska - fadern hade varit bonde utanför Oslo - men redan som treåring miste Roald Dahl sin far.

På 60-talet övergick han främst till att skriva för barn och ungdom. Sammanlagt skrev han ett 30-tal barnböcker som blivit bestsellers över hela världen. Hans barnböcker präglas av humor och fantasi, men har ibland kritiserats för att vara alltför brutala och våldsamma. Flera av dem har filmats, t.ex. "Kalle och chokladfabriken" (1964, Charlie and the Chocolate Factory), hans kanske mest kända.

Själv förklarade Roald Dahl: "Det är mycket roligare att skriva för barn än för vuxna. Fantasin kan spela fritt, och efter att boken har kommit ut, strömmar det in brev från hela världen. Jag har ingen moral i böckerna mina, inget pekfinger. Det viktigaste är att det är roliga och spännande historier, och helst berättelser som gör narr av dumma vuxna! Ingenting gör sådan lycka hos barn som att framställa vuxna som idioter."

Ronald Dahls barn & ungdomsböcker
Dahls dagbok
Kyrkoherden i Nibblevick
Danny - bäst i världen
Lammsteken
Den enorma krokodilen
Matilda
Den fantastiska räven
Min farbror Oswald

Den underbara historien om Henry Sugar och fyra andra rysare
Minipinnarna
Giraffen och pelikanen och jag
Mitt liv som pojk
Herr och fru Slusk
Mitt magiska finger
Hustrubytet
Naddap dlöks - sköldpaddan
Hämnden är min AB och sju andra historier
Någon som du

Häxorna
Puss puss
James och jättepersikan
Soloflygning
Jojjes ljuvliga medicin
SVJ
Kalle och chokladfabriken
Vådliga verser
Kalle och den stora glashissen
Kalle och glashissen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar