måndag 5 februari 2018

Tips på högläsningsbok!

Om någon frågar efter ett tips på högläsningsbok så kommer Lisbet och sambakungen alltid högt upp på listan. I denna fina och lite smått galna bok så får vi träffa Lisbet, hennes farmor Sambakungen och inte att förglömma den bistra piratkatten Sixten. Tillsammans bor de i ett vanligt hus på en vanlig gata. Men ordet vanlig är det hemskaste ordet Listbets farmor vet. Hon älskar geléhallon, att vinna internationella cykeltävlingar, glassagne, hemliga agentuppdrag och att tantsnuska med sin gamla flickvän, agenten Agatha Fox.

Lisbet å andra sidan älskar att rita. Helst saker som inte finns. För det mesta har hon hur kul som helst med farmor. Men ibland blir farmor lite för mycket. Då skulle det vara skönt med någon som var lite mer som hon själv. En dag kommer ett vykort. Där hälsas Lisbet välkommen till första klass. Farmor beter sig som om någon har dött: "Sommaren har dött, Lisbet. För i höst börjar skolan. Efter det blir det aldrig mer några somrar. Då blir det sommarlov istället, och dom går jättesnabbt." Tillsammans bestämmer sig Lisbet och farmor att göra så mycket det bara går av den sista sommaren i hela världen.

Men egentligen tycker Lisbet att det ska bli ganska spännande att börja skolan. Hon kanske till och med får en kompis som mest är hennes ... Lisbet och Sambakungen är en rikt illustrerad högläsningsbok med mycket crazyhumor, inte minst i Hanna Gustavssons färgillustrationer. Men parallellt med de galna upptågen ställs en allvarligare fråga: Har man rätt att få vara som man vill - även om man helst vill vara alldeles vanlig?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar